KUZİNE SOBALARDA TEMİZLİK VE BAKIM

Kuzine sobalar kullanım sürelerini maksimize edebilmek için düzenli bakım ve temizlik gerektirir. Verimli yanma, güvenlik ve uzun ömürlü kullanım açısından düzenli temizlik ve bakım yapılması oldukça büyük önem taşır. Kuzine sobalarda temizlik ve bakımda bazı önemli hususlar vardır;

Günlük Kontroller:

Ateş haznesinde ki veya küllükteki külleri soba tamamen söndükten sonra temizleyin. Izgaraların üzerinde yanması tamamlanmamış küllüğe dökülmeye tıkamaya engel

olan kömür veya odun parçalarını temizleyin. Sobanın üzerinde yemek kalıntısı gibi kalıntılar varsa nemli bir bezle hafifçe silebilirsiniz. Sobada küllük kısmında dış yüzeyde olan tozları bir fırça yardımıyla kolayca silebilirsiniz. Sobayı yakmadan ıslak mendili küle batırarak camı ateş camını hafifçe ovalayın ardından temiz bir bezle silebilirsiniz.

Aylık ve Yıllık Kontroller:

Yağlı ürünlerin 4 ayda bir madeni yağ ile yağlanması gerekir. Bu paslanmayı önleyerek kuzine sobanızı daha uzun süre kullanmanızı sağlayacaktır. Kullanmadığınız dönemlerde sobanın hava almasını sağlayarak nemden koruyabilirsiniz böylece paslanma riski alacaktır. Borulardaki kurumların düzenli olarak temizlenmesi gerekmektedir aksi durumda yetersiz hava akışından sobada islenme ve tütme olacaktır. Sobanın sağ veya sol kısmında bulunan kapak 15-20 günde bir açarak içerisindeki kurumu temizleme çubuğu ile alarak kapağın tekrar kapatılması gerekir.

Temizlik ve Bakımda Kullanılacak Malzemeler:

- Kürek soba içerisindeki külü temizlerken kullanılmaktadır.

- Fırça ile sobanın dış yüzeyine ve üst tablasında biriken tozları silinmektedir.

- Maşa ile sobanın içerisinde yanması tamamlanmamış parçaları alınmaktadır.

- Islak mendil veya yumuşak sünger ile cam temizlenmektedir.

- Baca temizleyici veya temizleme çubuğu ile kurum temizlenmektedir.

- Makine yağı ile yağlama yapılmaktadır.

Temizlik ve Bakımın Faydaları:

-  Kuzine sobalara yapılan düzenli bakım ve temizlik kullanılan kömür veya odunun daha verimli yanmasını ve enerji verimliliği sağlar.

-Kuzinenin paslanmasını ve daha uzun ömürlü kullanılmasını sağlar.

-   Isınma esnasında oluşabilecek tütme islenmeyi azaltır.

-Bacada biriken is ve kurumu temizlemek karbon monoksit zehirlenmesi riskini en aza indirir.

Kuzine sobaların uzun ömürlü güvenli ve temiz bir kullanıma sahip olması için temizlik ve bakımın mutlaka düzenli bir biçimde yapılması gerekmektedir. Günlük, haftalık ve yıllık bakımlar kuzeninin paslanmasını önlerken aynı zamanda hem yanma hem de pişirme verimliliğini maksimuma çıkarmaktadır. Düzenli temizlik ve bakım ile kuzine sobanızı yıllar geçse de aynı verimle kullanabilirsiniz. Karbon monoksit zehirlenmelerini en aza indirmek için mutlaka düzenli temizlik ve bakım yapılmalıdır.